Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
12.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Čínský SMIC patří mezi největší výrobce čipů na zakázku světa a ve své domovině je bezpečně největší, ale přesto postupně ztrácí vedoucí pracovníky, kteří dříve přišli z firem jako Samsung či TSMC. 
Henrich22 (4) | 14.11.202112:16
Majú len 28 nm technológiu ale tá bohato stačí na čipy do áut ktoré sú dnes nedostatkové. Veľa jednoduchších procesorov sa dá v pohode vyrábať ich 28 nm technológiou. Napríklad procesory do automatických pračiek či mikrovlniek, čipy do modemov a routerou. Napríklad AMD Athlon 880K čo bol 4 jadrový procesor bol roky vyrábaný 28 nm technológiou. Pamäte DDR4 sa tiež dajú vyrábať 28 nm technológiou. Takže krach im určite nehrozí.
Odpovědět2  0
honza1616 (3699) | 12.11.202122:42
Pokud se Čína bude chtít osamostatnit, bude muset zapracovat na výrobě vlastních EUVL skenerů i vlastních postupech pouzdření, s tím pochopitelně jde ruku v ruce i využití a získávání potřebných zdrojů a materiálů k výrobě, tedy celý řetězec výroby.
Když už je Čína na černé listině tak si nemusí dělat moc starosti s licencemi, tak proč reverzním inženýrstvím nevyvinout vlastní kopie strojů a vše potřebné okolo....
Odpovědět3  0
Bison (877) | 12.11.202119:52
vytvoriť veľkú úspešnú technologickú firmu ktorá nekradne patenty a zamestnáva špičkových pracovníkov v oblasti na to nestačí kosák a kladivo, to chce desiatky rokov poctivej práce a školstvo ktoré dokáže podporiť tvorivosť talentov, TSMC bude mať 1nm v blízkej budúcnosti, ale či si SMIC z takouto výzvou poradí je otázka nielen času, hlavne kapitálu ktorý táto firma nemá dostatok. Budovateľské plány vždy nadchnú až kým si neuvedomíme , že nestačí namaľovať grafy a päťročnice, chce to predovšetkým kapitalistický spôsob myslenia , bez toho to jednoducho nejde. Ak to nejde s rozumom postačí niekedy hrubá sila, Čína na to má aby vojensky obsadila a získala v Ázii dominanciu.
Odpovědět2  4
DarkRichelieu (1232) | 15.11.202110:05
Nevím kdy jste se probral, ale Čína už nějakou dobu vede v patentech před USA a horko těžko by se staly továrnou světa jen kopírováním se srpem a kladivem v ruce, tím netvrdím, že si tím nepomohli, ale západní firmy akceptovali podmínky pro podnikání v Číně, nikdo je k tomu nenutil. Za 30 let se dostala ze středověku na měsíc. Vojensky nemá nutnost nikoho napadat, i když západní média o tom pořád mluví. Nic by tím nezískali, ale naopak hodně by ztratily. Stačí jim mít ekonomický a politický vliv a všechno ostatní s tím přijde samo. Pokud víme, Čínské válečné lodě nehlídkují v Mexickém zálivu, kdežto třeba USA v Čínském moři ano, proto tolik tlačí na armádu i se skutečností, co jim prováděli v minulosti Japonci, nebo i Britové a jak se chová USA k vojensky slabým zemím, když jim nejdou ekonomicky nebo politicky na ruku.
Odpovědět1  0
DrQQ (301) | 12.11.202111:43
Čínská vláda tlačí na úspěšné firmy, aby se více podílely na ­"společném blahobytu­". Zákonitě se to někomu nemusí líbit a když má kam odejít...
Odpovědět0  0
Jojioo (104) | 12.11.202110:20
Nemôžete pripisovať všetko na triko američanom. Rolu tam hrá aj to, že SMIC im síce môže ponúknuť viac peňazí, ale sama čínska vláda ich obmedzuje kde a ako ich minú.

Inak 7nm bolo od začiatku FAKE, ale sú tam pochybnosti aj v súvislosti so 14nm, keďže väčšina čínskych firiem stále uprednostňuje TSMC­/Samsung. Takže je otázka spojená s qualitou a kapacitou, ktorú už mimochodom nedokážu rozširovať.

A tiež domáci equipment na 28nm môže byť veľmi optimistický alebo rovno nejaký SCAM ­(ktorých je aktuálne v číne veľmi veľa­).
Odpovědět0  0
Mirek55 (602) | 12.11.202110:48
Myslet si o těhle lidech, že jsou na podprůměrné úrovni a nezjistili si ­(nebo neznali­) podmínky života v Číně je dost naivní. Ti mají větší rozhled a lepší informace než ty. Čínští studenti se ze zahraničí do Číny většinou vracejí a vědí proč ­- ten režim jakžtakž funguje, zatímco při pobytu v USA si i bohatý člověk všimne nezdravé sociální situace. V Číně se nemusíš vyhýbat některým ulicím­/ghetům a to ani v noci. R&D odborníky si Čína sama vychová a i když je to těžké a zdlouhavé, tak je to jediná cesta k úspěchu proti monopolistickým USA, čehož si jsou dobře vědomi, narozdíl od EU.
Odpovědět6  2
Andir (749) | 12.11.202112:01
v číně se jen musíš vyhýbat těm kterým plně nevěříš a nesmíš říkat co si myslíš pokud máš vlastní hlavu :D s tím asi ty problém nemáš :D
Odpovědět3  4
Mirek55 (602) | 12.11.202112:23
Měl jsem s tím problém, když jsem dělal v západní firmě a poznal jsem tam např. dvojí metr pro bělochy a černochy. Ono by to pane Teoretiku chtělo i vlastní zkušenosti a ne jen papouškovat slaboduché žvásty z mainstreamu. Mimochodem, kolik procent lidí v ČR sis zařadil do skupiny, které „plně věříš­"?
Odpovědět7  1
lipo (115) | 12.11.202112:43
A ty si v cine pracoval, ze ses tak hustej?
Odpovědět0  3
Mirek55 (602) | 12.11.202113:17
Ne dlouhodobě, ale znám spoustu lidí co ano a jejich zkušenosti jsou úplně jiné než to populární „tam si nemůžete ani prdnout­" zatímco na západě je svoboda slova a lidská práva ­(LOL!­).

Je tak těžké pochopit, že oni mají jiný systém a chtějí ho, protože jim přináší kromě negativ i pozitiva, která dle nich převažují? Že kdyby přešli na názory jako u nás byly v 1989, tak by toho nedosáhli? Stačí si přepočítat kriminalitu v USA na počet lidí v Číně a lidem dojde, že pseudoliberální snění si v Číně ani nemohou dovolit.
Odpovědět8  1
DarkRichelieu (1232) | 15.11.20218:40
Ha tak to už tu funguje na západě v plné kráse také, jen to ani nemusíte vědět, protože se hledají prohřešky zpětně. V té Číně to víte, že se nesmí kritizovat strana a Mao. Když máš špatné názory nebo i otázky v naší demokratické západní společnosti, vyhodí tě z práce a banka ti klidně zruší účet. Dnes nemusíte jít jen proti firemní politice, ale dnes vás už vyštvou i kolegové nebo studenti co si stěžují na Vaše názory u vašeho šéfa, který dostane ­"nůž na krk­" s tím, že buď přijdete o práci vy nebo on.
Odpovědět1  0
stanos4 (2) | 12.11.202120:21
mnozstvo vysoko vzdelanych ­(PhD­) cinanov sa do ciny vracia ­(okrem tych beznych dovodov ako vsetci ostatni ludia co su v zahranici­) kvoli tomu ze velmi vela cinskych PhD v zahranici je financovanych cinskym governmentom. A sucastou grantu je klauzula, ze sa musia vratit a odpracovat si nejake roky v cine. Zjavne sa to prisne ­(zatial­) nevymaha, ale pokial sa na to cinan vykasle, tak strana nanho ma ­(dalsiu­) paku, dosledky si uz mozme len domyslat :­)

A preto, tie zvysne hlasky mireka by som tiez bral s rezervou...
Odpovědět0  1
Mirek55 (602) | 12.11.202121:09
Ano, domýšlet a domnívat se umíš. V Číně je bezpečněji než v USA, i když by to vzhledem k hustotě zalidnění klidně mohlo být naopak a i tak by se to pro Čínu bralo jako obdivuhodný stav.

„Inteligence je ze zahraničí dále vábena rozmanitými preferenčními opatřeními z kategorie sociální péče, bydlení, školství pro děti či výzkumných grantů pro zahraniční Číňany, přičemž cílovou skupinou jsou odborníci na technické vědy a ekonomii.
Je však zřejmé, že vládě se zatím daří doma vytvářet stále atraktivnější klima, protože podíl navrátilců za rok 2005 je téměř 30 %, oproti 21 % v roce 2004 či 14,5 % v roce 2001. Místo o odlivu mozků se tedy začíná hovořit spíše o zpětné přílivové vlně čínských talentů.­"

Nemusí se všechno řešit násilím jak si někteří myslí.
Odpovědět7  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.